ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ

ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ

Η συνέχεια μιας ιστορίας

Όπως γνωστοποιήσαμε με προηγούμενη ανακοίνωσή μας : https://common-multiple.espivblogs.net/2019/03/02/anakoinosi-gia-tin-epithesi-sto-choro-toy-common-multiple/, τα ξημερώματα του Σαββάτου 2/3 ο χώρος του Common Multiple στην εστία δέχθηκε επίθεση με διάλυση της πόρτας του. Είχε προηγηθεί επίθεση σε δωμάτιο του 2ου ορόφου λίγες ώρες πριν. Οι αρχικές μας υποψίες για τον υπαίτιο της επίθεσης στο χώρο μας σχετίζονταν με τον οικότροφο του συγκεκριμένου δωματίου, καθώς υποπτευόμασταν για καιρό ότι δεν είναι ένας οποιοσδήποτε οικότροφος. Πέρα από τις φήμες για τα εθνικιστικά ιδεώδη του, είχαμε παρατηρήσει και έντονη κινητικότητα έξω από το δωμάτιο του με γράψιμο ανάλογων συνθημάτων και αντίστοιχα σβησίματος αντιφασιστικών.

Παρ’όλα αυτά, επιλέξαμε να μην τοποθετηθούμε στο δημόσιο λόγο, προτού βεβαιωθούμε με κάποιο τρόπο για το γεγονός. Μια ανάληψη ευθύνης για την πρώτη επίθεση ήρθε να επιβεβαιώσει τις αρχικές υποψίες, καθώς και να φέρει στην επιφάνεια πολύτιμα στοιχεία για την πολιτική δράση του εστιακού Παναγιώτη Τσέκα. Συγκεκριμένα, στο κείμενο της ανάληψης αναφέρονται τα εξής : Φωτογραφημένος στην κηδεία του Κατσίφα, περήφανος δημοσιευτής εθνικιστικών και στρατόκαυλων αναρτήσεων στο προφίλ του στο facebook, και έχοντας στο σπίτι του σιδερογροθιά, ελληνικά σημαιάκια, μπλούζες με εθνόσημα, στρατιωτικό υλικό και αντίστοιχης εμετίλας επαίνους..”. Πέρα από αυτά τα καθόλου ουδέτερα αντικείμενα που εντοπίστηκαν στο σπίτι του, εντύπωση μας προκάλεσε και το εξής χωρίο από την ανάληψη ευθύνης : ”Ο Παναγιώτης Τσέκας έδωσε την τελειωτική αφορμή, όταν -προ ημερών- πήγε με παρέα και απείλησε σύντροφο, λέγοντας πως “γαμάει αναρχοάπλυτους” και πως “θα του σπάσει το πόδι”, δηλαδή ότι ο εν λόγω τύπος δεν δίστασε να τραπουκίσει σύντροφο μέσα στην εστία. Και όχι μόνο δεν δίστασε, αλλά δεν πρόσεξε κιόλας… Γιατί χρησιμοποίησε ένα επίθετο που έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν στην εστία : Συγκεκριμένα,στην προηγούμενη απειλητική εξόρμηση στο χώρο μας, είχε γραφτεί πάνω στην πόρτα : ”Αναρχοάπλυτοι, τελειώσατε”. Η σχέση μεταξύ παλιών και νέων στοιχείων είναι ξεκάθαρη, όπως είναι ξεκάθαρη και η πολιτική επίθεση στο χώρο μας από φασίστες και η εμπλοκή του Παναγιώτη σε αυτή ως αντίποινα στην επίθεση που δέχθηκε.

Η εστία έχει ιστορία

Ο εθνικισμός ως ιδεολογία είναι σύμφυτος με τη δημιουργία του έθνους – κράτους και χρησιμοποιείται για την εξασφάλιση της συναίνεσης των υπηκόων μέσω της συγκρότησης γύρω από μια φαντασιακή οντότητα,αυτή του έθνους. Σε εποχές οικονομικής και κοινωνικής κρίσης του συστήματος και χαμένων νοημάτων όπως η σημερινή,η εξασφάλιση αυτής της συναίνεσης αποτελεί ζητούμενο και παράλληλα με την όξυνση της επίθεσης κράτους και αφεντικών υπάρχει και όξυνση της εθνικής προπαγάναδας και των εθνικιστικών αντανακλαστικών της κοινωνίας. Έτσι λοιπόν και στην εστία έχουν εκφραστεί τέτοιες ιδέες και λογικές. Συγκεκριμένα, στο παρελθόν ένας εστιακός ήταν οργανωμένος στη φασιστική οργάνωση ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ. Ο ίδιος συμμετείχε στην παράταξη των Ανεξάρτητων Οικοτρόφων, δεξιάς ομάδας που υπό το πρίσμα του απολιτίκ εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του πανεπιστημίου μέσα στην εστία και δρούσε διασπαστικά στις αποφάσεις του Συλλόγου. Οι Ανεξάρτητοι Οικότροφοι και όσοι συσπειρώθηκαν γύρω από αυτούς έπαιρναν χώρο κοινωνικά μέσα από την ανοχή ή ακόμα και στήριξη κάποιων εστιακών. Χαρακτηριστικά τραμπούκιζαν, στοχοποιούσαν και εν τέλει επιτέθηκαν σε αγωνιζόμενα άτομα της εστίας, αριστερά και αντιεξουσιαστικά. Από την άλλη όλα εμείς προσπαθούσαμε να αναδείξουμε το ρόλο τους και εν τέλει καταφέραμε να εκδιωχθεί ο οργανωμένος φασίστας Αριστοτέλους, μετά και από μια πολύ δυναμική αντιφασιστική παρέμβαση στην Α’ ΦΕΠΑ με τη βοήθεια συντρόφων και συντροφισσών. Μετά από συνεχόμενο πολιτικό πόλεμο καταφέραμε την οριστική διάλυσή ττων Α.Ο. 2 χρόνια μετά.

Τι κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις στην εστία

Όπως όμως εμείς συμμετέχουμε στη διαμόρφωση της ιστορίας στην εστία και την γνωρίζουμε, έτσι φαίνεται να τη γνωρίζει και να συμμετέχει και ο ίδιος από την αντίθετη πλευρά. Επειδή καταλαβαίνει ότι έχει αρχίσει να διαμορφώνεται ένα αρνητικό κλίμα, όσον αφορά την παρουσία του εδώ, επιδιώκει να βρίσκεται στο δημόσιο χώρο και ενίοτε να απολογείται ή να εξηγείται, λέγοντας ότι πρόκειται για παρεξήγηση. Προφανώς, όλα αυτά είναι μέρος της προσπάθειας του να ανακτήσει το ζωτικό χώρο που έχασε και ξέρει ότι θα συνεχίσει να χάνει. Και προφανώς δεν πρόκειται για καμία παρεξήγηση. Είναι ξεκάθαρη η θέση του, όπως είναι και η δική μας. Δεν θα αφήσουμε ποτέ πεδίο λόγου και δράσης φασιστικών ιδεολογιών και πρακτικών στην εστία. Ο Παναγιώτης Τσέκας και ο κάθε Παναγιώτης θα πρέπει να αναλαμβάνει, τόσο την ευθύνη για τις πράξεις του, όσο και τις συνέπειες αυτών. Εμείς, όπως και στο παρελθόν, στηρίζουμε αυτήν την πράξη όπως και κάθε πράξη εκδίωξης των φασιστών από την εστία, καθώς αποδεχόμαστε την αντιβία ως αναπόσπαστο κομμάτι του αντιφασιστικού αγώνα και της απάντησης των από τα κάτω στη βία που δέχονται.Οι ρατσιστικές ιδέες, η φυλετική καθαρότητα, οι έμφυλοι διαχωρισμοί, τα εθνικά ιδεώδη, τα αυταρχικά καθεστώτα και ο μιλιταρισμός είναι ιδέες που μας βρίσκουν κάθετα απέναντι τους. Ο κόσμος που θέλουμε και παλεύουμε για να δημιουργήσουμε, δεν εμπεριέχει τίποτα από όλα αυτά. Αυτοοργανωνόμαστε για να πηγαίνουμε κόντρα στην εξουσία. Χτίζουμε σχέσεις αλληλεγγύης για να μπορούμε να επιβιώνουμε κόντρα στον ατομικισμό. Χτίζουμε ισότιμες σχέσεις, ώστε κανένα άτομο να μην αποκλείεται λόγω φυλής, φύλου, θρησκευτικού ή σεξουαλικού προσανατολισμού, μη αρτιμέλειας ή διαφορετικής ψυχοσύνθεσης. Η απάντηση στη βία, στο φασισμό και το σύστημα που τον γεννά και τον θρέφει, είναι ο αγώνας απέναντι στην εκμετάλλευση και στην καταπίεση ανθρώπου από άνθρωπο και η δημιουργία σχέσεων που βασίζονται στον πολλαπλασιασμό μας μέσα από τη διαφορά μας και όχι η στείρα ομοιομορφία μας. Και δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας στερήσει αυτόν τον αγώνα…

ΟΥΤΕ ΣΠΙΘΑΜΗ ΓΗΣ ΣΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ

Common Multiple

Αυτοοργανωμένος κοινωνικός χώρος στη ΦΕΠΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published.