ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 21/12 ΣΤΙΣ 12:00 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΦΕΠΑ

Τις τελευταίες εβδομάδες στη φοιτητική εστία του ΕΚΠΑ (ΦΕΠΑ) διεξάγεται ένας αγώνας απέναντι στην κρατική πολιτική υποχρηματοδότησης και την υποτίμηση των καθημερινών μας αναγκών. Ύστερα από πολλαπλές κινητοποιήσεις και δράσεις του συλλόγου, όπου δεν πήραμε καμία απάντηση αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε κατάληψη της διεύθυνσης μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας (παρατάσεις διαμονής, καλύτερη σίτιση και μέτρα προστασίας Covid-19). Τα παραπάνω προβλήματα προκύπτουν από τις πολιτικές που πλήττουν επίσης και τον υπόλοιπο φοιτητικό πληθυσμό.

Συγκεκριμένα, όλα τα προβλήματά μας πηγάζουν από την χρόνια έλλειψη χρηματοδότησης. Αυτό σημειώνεται εμφατικά φέτος με τον προϋπολογισμό των δαπανών της φοιτητικής μέριμνας να σπάει ρεκόρ και να πέφτει κατά 39%. Μια μείωση που θα επηρεάσει, όχι μόνο την εστία στο πλαίσιο της ακόμα περαιτέρω υποσυντήρησης και υποστελέχωσης, αλλά και θα οξύνει τα καθημερινά προβλήματα των σχολών. Σαφώς, η λύση δεν θα έρθει από την ιδιωτικοποίηση, της οποίας τα αποτελέσματα βιώνουμε καθημερινά (κέρδος εις βάρος των αναγκών μας).

Το ίδιο μοτίβο παρατηρούμε και στη διαχείριση της πανδημίας: η ανεπαρκής χρηματοδότηση του δημοσίου συστήματος υγείας και η υπερκοστολόγηση των ιδιωτικών κλινικών αντικατοπτρίζει τη στάση του κράτους, όπου βάζει προτεραιότητα το κέρδους έναντι της υγείας μας. Έτσι και στη φοιτητική εστία καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας δεν βλέπουμε επαρκή μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης του ιού. Μάλιστα, σε επικοινωνία με την πρυτανεία, τα αιτήματα για τεστ στο προσωπικό και στα εστιακά χαρακτηρίστηκαν ως ανούσιο κόστος.

Με αυτή τη στάση βλέπουμε για μια ακόμη φορά την αδιαφορία για το εργασιακό προσωπικό, ενώ στην τωρινή περίοδο η αδιαφορία κορυφώνεται με την απειλή της πρυτανείας και του ΙΝΕΔΙΒΙΜ για την απόλυση των εργαζομένων του εστιατορίου ως αντίποινα για την κατάληψη.

Καθημερινά βλέπουμε το κράτος να καταστέλλει συλλογικούς αγώνες, το οποίο έρχεται να συμπληρώσει το σχέδιο για ίδρυση ειδικού σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας. Η θέσπισή του είναι άλλη μια προσπάθεια παρεμπόδισης των αγώνων που θα ξεκινούν από σχολές και φοιτητικές εστίες, αλλά και μια άμεση επίθεση στον ανοιχτό κοινωνικό χαρακτήρα που θέλουμε να έχουν οι πανεπιστημιακοί χώροι (κάμερες, κάρτες εισόδου). Ομοίως το πανεπιστήμιο θέλει να καταστέλλει τον αγωνιζόμενο κόσμο εντός του, για να μπορεί ανενόχλητο να συνεχίζει το κερδοσκοπικό του έργο-χαρακτήρα και τις συνεργασίες με κάθε λογής ιδιώτη, χωρίς να του χαλάνε τα σχέδια. Εμείς θα συνεχίσουμε να αποτελούμε πρόβλημα όσο δεχόμαστε επίθεση στις ανάγκες και τις ζωές μας.

 

ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

 

ΚΑΛΟΥΜΕ:

ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 20/12 ΣΤΙΣ 12:00 ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗΣ

ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 21/12 ΣΤΙΣ 12:00 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

 

Σ.Ο.ΦΕΠΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published.