Ώρα για πανεπιστήμιο. Ώρα για γνώση, μία γνώση που παρέχει ευκαιρίες για καριέρα και βελτίωση της κοινωνικής θέσης του φοιτητή και της φοιτήτριας, ανέλιξη ακαδημαϊκή και προσωπική, ενσάρκωση της μεγάλης ιδέας της φοιτητικής ζωής. Όμως ταυτόχρονα ευκαιρία για γνωριμίες, διασκέδαση με έναν συγκεκριμένο τρόπο, εξόδους σε γαμάτα μαγαζιά με τη γαμάτη παρέα και γενικώς κάλυψη ανασφαλειών και αυτοπεποίθηση μέσα από το χτίσιμο μίας εικόνας και μίας ‘φάσης’ που θα ενισχύει το εγώ κλπ. Πιο αναλυτικά…
Ας πιάσουμε το πανεπιστήμιο
Υπάρχει η αντίληψη πως το πανεπιστήμιο είναι φορέας μιας ουδέτερης, ‘καλής’ και αντικειμενικής γνώσης. Το ίδιο επίσης το πανεπιστήμιο θεωρείται ανεξάρτητος φορέας της παραγωγής και διακίνησης αυτής της γνώσης. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Σ’ ένα πρώτο βαθμό βλέπουμε πως πολλά ερευνητικά προγράμματα για παραγωγή γνώσης στα πανεπιστήμια χρηματοδοτούνται από εταιρίες, το κράτος, το στρατό κ.λ.π. για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα, συγκεκριμένες πολιτικές και τη λογική του κέρδους. Σ ένα δεύτερο βαθμό βλέπουμε πως η κυρίαρχη ιδεολογία είναι μπολιασμένη μέσα στη γνώση που παρέχεται. Το πανεπιστήμιο επιπλέον ενισχύει τον ανταγωνισμό μέσω της αναπαραγωγής του διαρκούς αγώνα για βαθμούς και επιτυχία αλλά και εντείνει τον ατομικισμό μέσω των πολλών μαθημάτων και ωρών αλλά και της παρακίνησης για ενασχόληση μόνο με τα μαθήματα και την καριέρα, η οποία θα είναι στην πραγματικότητα εργασία υπό άθλιες συνθήκες διαβίωσης και εκμετάλλευσης από τα αφεντικά και το κράτος.
Και με την εστιάρα τι γίνεται?
Η εστία αποτελεί έναν δημόσιο χώρο που παρέχει στέγη, τροφή κ.α. σε φοιτητές-ριες οι οποίοι-ες δεν μπορούν οικονομικά να ανταπεξέλθουν αυτοί-ες και οι οικογένειες τους στο βάρος μιας διαμονής στην Αθήνα. Όμως το κράτος φαίνεται πως επιτίθεται στο κομμάτι των φοιτητών και των φοιτητριών επειδή πλέον λόγω οικονομικής κρίσης αυτό και οι επιχειρήσεις δεν τους/τις χρειάζονται πια ως εργατικό δυναμικό. Η υποτίμηση της ζωής των φτωχότερων και η τιμολόγηση όλο και περισσότερων παροχών θα είναι στην πρώτη γραμμή για το επόμενο διάστημα. (Ήδη κόπηκε η σίτιση στις εστίες στην ΑΣΣΟΕ, προτείνονται ενοίκια, αλλάζουν τα κριτήρια και η χρονική διάρκεια παραμονής για μεταπτυχιακούς/ες, διδακτορικούς/ες και προπτυχιακούς/ες φοιτητές και φοιτήτριες κλπ)
Εμείς τι ρόλο βαράμε εδώ?
Έχουμε βρεθεί στο χώρο της εστίας φοιτητές-ριες, εργαζόμενες-οι, άνεργες-οι και έχουμε δημιουργήσει τον αυτοοργανωμένο κοινωνικό χώρο ‘Κοινό Πολλαπλάσιο’. Βρισκόμαστε εδώ για να δώσουμε ένα νέο νόημα στο έδαφος των εστιών σπάζοντας τους διαχωρισμούς εντός-εκτός εστίας, στεκόμενοι/ες απέναντι σε κάθε είδους φασιστικές, ρατσιστικές και σεξιστικές ιδεολογίες και πρακτικές. Οργανωνόμαστε μόνοι και μόνες μας χωρίς κανένα κόμμα και καμία παράταξη πάνω από το κεφάλι μας, αποφασίζοντας για τα ζητήματα που μας απασχολούν μέσω της συνέλευσης μας, στην οποία όλοι και όλες μαζί δημιουργούμε οριζόντια και ισότιμα τις αποφάσεις μας, συνθέτοντας όλοι και όλες στην κουβέντα. Η συνέλευση αυτή είναι ανοιχτή και λαμβάνει χώρα κάθε Τετάρτη 15:00-17:30 στο χώρο της βιβλιοθήκης στο ισόγειο Α ΦΕΠΑ.
Αυτοοργανωμένος – Αυτοδιαχειριζόμενος
Κοινωνικός Χώρος
«Κοινό Πολλαπλάσιο» (Common Multiple)