Κείμενο της Αυτοοργανωμένης Πρωτοβουλίας για στέγαση μεταναστών/ριών στη ΦΕΠΑ

Ιστορική αναδρομή

Στις 28 Σεπτέμβρη έγινε ανοιχτό κάλεσμα σε συλλογικότητες και άτομα στις εστίες από την Granma για συλλογή αγαθών για τους πρόσφυγες. Στο κάλεσμα αυτό το «Κοινό Πολλαπλάσιο» (Αυτοοργανωμένος Κοινωνικός Χώρος στη ΦΕΠΑ) κατέθεσε το πολιτικό του σκεπτικό για το ζήτημα και σε αυτό το πλαίσιο πρότεινε να στεγαστούν οι άνθρωποι αυτοί σε κατειλημμένους χώρους εντός των εστιών. Απόρροια αυτής της πρότασης ήταν η συγκρότηση ομάδας εργασίας που κατέγραψε τους κατάλληλους και διαθέσιμους χώρους της εστίας. Το σώμα αυτού του καλέσματος διαλύθηκε εξαιτίας μιας πολιτικής διαφωνίας. Αυτή ήταν η εξής: από τη μια μεριά, η άποψη που υποστήριζε πως οποιαδήποτε κίνηση/κατάληψη για τη στέγαση μεταναστών/τριών θα έπρεπε να εγκριθεί ή να απορριφθεί από τη Γενική Συνέλευση Οικοτρόφων ΦΕΠΑ (άποψη που υποστηρίχθηκε οργανωμένα από τις δυνάμεις της Granma και του ΜΑΣ). Από την άλλη μεριά, η άποψη που υποστήριζε πως το συλλογικό σώμα που είχε δημιουργηθεί από εκείνο το κάλεσμα μπορούσε να προχωρήσει ανεξάρτητα στην κατάληψη μη αναγνωρίζοντας στη ΓΣ του ΣΟΦΕΠΑ την αρμοδιότητα να εγκρίνει ή να απορρίπτει μια τέτοια κίνηση και δίχως να δεσμεύεται από τις αποφάσεις του συλλόγου διότι αυτές θέτουν όρια και περιορισμούς στο εγχείρημα (άποψη που εκφράστηκε οργανωμένα από το «Κοινό Πολλαπλάσιο» και από ανένταχτα άτομα.) Στην επόμενη Γενική Συνέλευση κατατίθεται ψήφισμα για την κατάληψη από το «Κοινό Πολλαπλάσιο», το οποίο υπερψηφίζεται, αλλά δεν έχει ισχύ λόγω μη απαρτίας της συνέλευσης. Η μη διεξαγωγή των συνελεύσεων για τον ίδιο λόγο συνεχίστηκε για 4 εβδομάδες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η διαδικασία της γενικής συνέλευσης να καθυστερεί το εγχείρημα και να τίθενται σε προτεραιότητα οι διαδικασίες του συλλόγου και όχι η στέγαση.

Δημιουργία αυτοοργανωμένης πρωτοβουλίας για τη στέγαση μεταναστών/τριών

Το «Κοινό Πολλαπλάσιο» έκανε ανοιχτό κάλεσμα την Κυριακή 8/11 από την οποία προέκυψε η δημιουργία της αυτοοργανωμένης πρωτοβουλίας. Την επόμενη μέρα, πραγματοποιείται νέα Γενική Συνέλευση στην οποία η Granma θέτει σε πλαίσιο, μεταξύ άλλων, τη στέγαση. Το πλαίσιο αυτό ψηφίζεται και έτσι δημιουργείται συντονιστικό για την υλοποίηση των αποφάσεων του Συλλόγου. Σε συνάντηση μας με το συντονιστικό εμείς ως αυτοοργανωμένη πρωτοβουλία προτείναμε να κάνουμε μία από κοινού κατάληψη. Το συντονιστικό, μη δεχόμενο την πρότασή μας προχωρά, κάνοντας κάλεσμα σε φοιτητικούς συλλόγους και συλλογικότητες. Η στάση του συντονιστικού δε μας βρίσκει σύμφωνους/ες ούτε πρακτικά, ούτε πολιτικά καθώς εμείς θεωρούμε ότι πρέπει πρώτα να αποκτήσουμε μία σταθερή δυναμική εντός των εστιών για να μπορέσει να στηριχτεί το εγχείρημα.

Το πολιτικό σκεπτικό μας

Δεν δεχόμαστε το διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών/τριών που κάνει το κράτος για τα δικά του συμφέροντα. Απ΄ τη μια μεριά, θέλει να εκμεταλλευτεί τους πρόσφυγες ως εργατικό δυναμικό με τη διαλογή τους αλλά και να εισπράξει λεφτά για την «φροντίδα» τους και για το ίδιο και για ΜΚΟ κα. Από την άλλη, οι μετανάστες πρέπει να κρατούνται σε καθεστώς παρανομίας – φτηνά εργατικά χέρια, πάντα ξένοι/ες και επικίνδυνοι για τους/τις ντόπιους/ες. Στηρίζουμε τις/τους μετανάστριες/ες όχι για να τους/τις βοηθήσουμε φιλανθρωπικά, όχι επειδή είμαστε από πάνω και αυτοί/ες από κάτω, αλλά επειδή είμαστε ταξικά από την ίδια μεριά. Δε συμπορευόμαστε μαζί με το κράτος ως προς την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων αλλά το βάζουμε απέναντι μας. Πορευόμαστε αυτοοργανωμένα επειδή θέλουμε να στηριζόμαστε μονάχα στις δυνάμεις μας και επειδή δε ζητάμε από σένα να μας ακολουθήσεις αλλά να δράσουμε από κοινού, ισότιμα και αντιιεραρχικά.

Ανοιχτή Συνέλευση της Αυτοοργανωμένης Πρωτοβουλίας για τη κατάληψη χώρων με σκοπό την στέγαση μεταναστών/τριών εντός της φοιτητικής εστίας την Κυριακή 22/11, ώρα 15:30 μ.μ. στο χώρο της βιβλιοθήκης στο ισόγειο της Α’ ΦΕΠΑ (δίπλα στο αναγνωστήριο).

Αυτοοργανωμένη Πρωτοβουλία
για στέγαση μεταναστών/στριών στη ΦΕΠΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published.