Κάλεσμα – Συνέλευση για στέγαση μεταναστών

Τον τελευταίο καιρό εισέρχεται στην Ελλάδα μεγάλος αριθμός ανθρώπων από χώρες όπως Συρία, Αφγανιστάν, Ιράκ κ.τ.λ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να μπορέσει να διαχειριστεί την κατάσταση αυτή, κάνει τον διαχωρισμό μεταξύ πρόσφυγα-μετανάστη. Οι πρόσφυγες παρουσιάζονται ως άτομα αναγκασμένα να εγκαταλείψουν την χώρα τους λόγω πολέμου και όντας ταλαιπωρημένοι θεωρούνται «ευπρόσδεκτοι» στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για την βελτίωση του τρόπου διαβίωσης τους. Αντίθετα οι μετανάστες, εγκαταλείποντας τη χώρα τους λόγω οικονομικών ή/και πολιτικών αιτιών αντιμετωπίζονται ως άτομα που δεν χρήζουν ασύλου στις δυτικές χώρες κι έτσι γίνεται προσπάθεια απέλασής τους.

Ο διαχωρισμός αυτός στοχεύει πρώτον, στο διχασμό της εργατικής τάξης και στη συνέχιση της πολιτικής συμφερόντων και εκμετάλλευσης των εργατών από τα αφεντικά και το κράτος και δεύτερον στη δημιουργία ενός φιλανθρωπικού προσωπείου του ελληνικού κράτους με την χρηματοδότηση ΜΚΟ και μελλοντικά με επιδόματα σε ιδιώτες για στέγαση των ανθρώπων που καταφθάνουν σε συνεργασία με τον ΟΗΕ. Η φιλανθρωπική αυτή δράση έρχεται σε αντίθεση με την μεταναστευτική πολιτική του για υποδοχή συγκεκριμένου αριθμού ανθρώπων. Πιο συγκεκριμένα, η πολιτική αυτή συνδέεται με δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης, φράκτη στον Έβρο και δολοφονίες στα σύνορα (πνιγμοί στο Αιγαίο).

Η τακτική αυτή της ελληνικής κυβέρνησης συνάδει με την πολιτική ολόκληρης της Ευρώπης-Φρούριο. Η Ε.Ε. θεωρώντας την Ελλάδα ως την πύλη εισόδου των ανθρώπων αυτών στα εδάφη της αποφασίζει την δημιουργία «hot spots», τα οποία έχοντας το ρόλο των στρατοπέδων συγκέντρωσης θα λειτουργήσουν ως κέντρα φακελώματος και ταυτοποίησης των συγκεκριμένων ανθρώπων. Στόχος είναι να γίνει ο διαχωρισμός πρόσφυγα-μετανάστη ώστε οι πρόσφυγες να ενταχθούν μελλοντικά στα κράτη υποδοχής και να αφομοιωθούν ως φτηνά εργατικά χέρια, τα οποία θα εκμεταλλευθεί το κεφάλαιο για τους σκοπούς του. Θέλοντας όμως η Ε.Ε. ακόμα πιο δραστικά μέτρα ελέγχου της εισόδου των ανθρώπων αυτών προχωρά σε συμφωνία-χρηματοδότηση της Τουρκίας για κράτηση προσφύγων-μεταναστών στα εδάφη της και στην εντατικοποίηση της φύλαξης συνόρων ορισμένων χωρών.

Εμείς δεν αποδεχόμαστε τον διαχωρισμό μετανάστη-πρόσφυγα και αναγνωρίζοντας της αδυναμία διαχείρισης της προσέλευσης των ανθρώπων αυτών από πλευράς Ε.Ε. και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δηλώνουμε έμπρακτα την αντίθεσή μας. Γι’ αυτό καλούμε όσες/όσους θέλουν να στηρίξουν με τη δράση τους σε ανοιχτή συνέλευση για τη δημιουργία συντονιστικού κατάληψης χώρων εντός των Εστιών της Φοιτητικής Εστίας ΕΚΠΑ. Η κατάληψη δεν έχει ως στόχο μόνο να καλύψει την ανάγκη των ανθρώπων αυτών για στέγαση αλλά και να αναδειχθεί η εναντίωσή μας προς τις πρακτικές της Ε.Ε. και του ελληνικού κράτους.

Κάλεσμα ανοιχτής συνέλευσης για κατάληψη χώρων εντός των εστιών του ΕΚΠΑ την Κυριακή 8 Νοεμβρίου, ώρα 15:00 μ.μ στη βιβλιοθήκη του Κοινού Πολλαπλασίου (δίπλα στην είσοδο του Αναγνωστηρίου) στο ισόγειο της Α’ ΦΕΠΑ (Ούλωφ Πάλμε 2-4).

H συνέλευση μας είναι ανοιχτή και γίνεται κάθε Τετάρτη 15:00-17:30 στο χώρο της βιβλιοθήκης στο ισόγειο της Α’ ΦΕΠΑ.

Αυτοοργανωμένος-Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός χώρος
«Κοινό πολλαπλάσιο»
Common Multiple

Blog: common-multiple.espivblogs.net
Επικοινωνία:common_multiple@espiv.net

Leave a Reply

Your email address will not be published.