KΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΤΗΣ Β’ ΦΕΠΑ, TΡΙΤΗ 15/3, 19:30 – ΣΑΛΟΝΑΚΙ Β’ΦΕΠΑ

Ανακαίνιση Β ΦΕΠΑ

‘Οσοι και όσες μένουμε στη Β ΦΕΠΑ ή ξέρουμε σε τι κατάσταση είναι κατανοούμε πλήρως την ανάγκη για ανακαίνιση του κτιρίου. Κανείς και καμία δεν αμφιβάλλει για το γεγονός ότι η διαβίωση στη Β είναι πολλές φορές δύσκολη και πολλά δωμάτια ακατάλληλα για χρήση με αποτέλεσμα να κατοικούν πολλοί/ες λιγότεροι/ες φοιτητές/ριες από τα υπάρχοντα δωμάτια. Η ανάγκη όμως ανακαίνισης δε συνεπάγεται ότι δεχόμαστε να γίνει η ανακαίνιση με τους όρους που θέτει το κράτος ή ο οποιοσδήποτε ιδιώτης.

 

Το κράτος και το πανεπιστήμιο στο όνομα της κρίσης μας λένε πως δεν υπάρχουν χρήματα για να υπάρξει η οποιαδήποτε επιπλέον παροχή. Και μάλιστα οι υπάρχουσες παροχές θα κοπούν όσο το δυνατόν περισσότερο. Με αυτή τη ρητορεία, το πανεπιστήμιο έρχεται να ζητήσει χρήματα σε μορφή δωρεάς από το ίδρυμα Νιάρχος ώστε να πραγματοποιηθεί η ανακαίνιση της Β’ ΦΕΠΑ.

 

Τι ρόλο βαράει το ίδρυμα Νιάρχος-Ποια η θέση μας

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ίδρυμα Νιάρχος έρχεται σε επαφή με το πανεπιστήμιο για να πραγματοποιήσει «δωρεές». Είναι γνωστό επίσης το νταραβέρι του με ΜΚΟ και μπάτσους στο ίδιο επίπεδο. Το ερώτημα είναι τι κρύβεται πίσω από την παρουσία του Νιάρχου σε μια δωρεά για ένα χώρο του πανεπιστημίου. Είναι μέρος μιας προσπάθειας από κράτος και πανεπιστήμιο να βοηθήσουν ορισμένα μεγαλοαφεντικά να βγάλουν κέρδος από τη χρήση και τον έλεγχο διαφόρων χώρων των πανεπιστημίων; Είναι μία ακόμα προσπάθεια του κεφαλαίου να δείξει πως έχει καλό πρόσωπο και μία προσπάθεια εγκαθίδρυσης στις συνειδήσεις του κόσμου πως τα καλά αφεντικά τώρα που υπάρχει κρίση θα μας σώσουν και θα αντικαταστήσουν επάξια το κοινωνικό κράτος που χάνεται; Ότι από όλα αυτά και αν ισχύει εμείς βρισκόμαστε απέναντι στο να αναλάβει το ίδρυμα τη χρηματοδότηση. Δε θέλουμε να είμαστε εξαρτημένοι από κανέναν Νιάρχο. Και σαφώς δεν είναι απίθανο η ανακαίνιση αυτή να αποτελέσει ευκαιρία για το πανεπιστήμιο όπως να θεσπίσει ενοίκια. Ακόμη όμως κι αν δεν μπούνε ενοίκια, ακόμη κι αν δεν βγάλει το ίδρυμα Νιάρχος κέρδος από εμάς, εμείς πάλι απέναντι στεκόμαστε διότι δε θέλουμε να συμβάλλουμε στη διατήρηση και τη διαιώνιση του φιλάνθρωπου προσωπείου του Νιάρχου και να γίνουμε μέλος μιας σχέσης εξάρτησης μεταξύ ημών και του ιδρύματος αυτού.

 

Δημιουργία πρωτοβουλίας παρακολούθησης του ζητήματος της ανακαίνισης της Β’ ΦΕΠΑ

 

Προτείνουμε λοιπόν να δημιουργηθεί ένα σώμα που θα εποπτεύει την διαδικασία της ανακαίνισης καθόλη τη διάρκεια αυτής. Η εποπτεία αυτή θα κινείται γύρω από δύο άξονες. Θα έχει εν μέρει λόγο  στο ποιός θα χρηματοδοτήσει την ανακαίνιση, υπό ποιούς όρους θα γίνει αυτή, που θα στεγαστούν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες κατά τη διάρκεια της και  θα έχει λόγο και στα αρχιτεκτονικά σχέδια. Θεωρούμε ότι τα σχέδια δεν είναι ουδέτερα αλλά πολιτικά. Εκφράζουν και αναπαράγουν συγκεκριμένες κοινωνικές σχέσεις εξουσίας όπως ο έλεγχος, η επιτήρηση από το κράτος και η αποξένωση μεταξύ μας. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να έχουμε λόγο στα σχέδια αυτά και στην τεχνική υποδομή καθεαυτή πέρα από αυθεντίες και ειδικούς και να εξασφαλίσουμε ότι θα καλύπτονται οι δικές μας ανάγκες.

 

Καλούμε λοιπόν την Τρίτη, 15/3 στις 19.30 στο σαλονάκι της Β ΦΕΠΑ για να δημιουργήσουμε μία αυτοοργανωμένη πρωτοβουλία η οποία θα παρακολουθεί την διαδικασία της ανακαίνισης καθόλη τη διάρκειά της.

 

 

Common Multiple

Αυτοοργανωμένος

Κοινωνικός Χώρος

στη ΦΕΠΑ

 

Blog: common-multiple.espivblogs.net

Επικοινωνία: common_multiple@espiv.net

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.